Corso Frederiksoord

Erfgoed maken

Introductie:

Corso Frederiksoord is vernieuwend en heeft de “Blik” op de toekomst en wil het Immateriële Erfgoed laten groeien en bloeien door jongeren de kans te bieden deel te nemen aan de optocht met hun eigen mini wagen. Ook zullen we lespakketten aan bieden op de basisscholen om kinderen meer te betrekken.

Wat is Juniorcorso

Het juniorcorso is de jongere en kleinere variant van het ‘grote’ bloemencorso. Alle creaties en ideeën zijn welkom, zolang je minimaal 100 dahlia’s gebruikt. Voor ouders en familie geweldig om naar te kijken, voor jou de ultieme manier om alvast je wagenbouw- en figuratietalent te ontwikkelen.

Het juniorcorso bestaat uit drie verschillende onderdelen:
– het Kindercorso
– Workshops / lespakketten op de bassischolen
– Juniorwagens: jongeren vanaf 12 die onder begeleiding van de juniorcommissie en bouwgroepen “zelfstandig” een mini corsowagen bouwen.

Juniorcorso

Workshops Basisscholen

De juniorcommissie hecht veel waarde aan de educatie in combinatie met leuke activiteiten. Daarvoor hebben we een aantal leuke programma’s ontwikkeld voor de kinderen van de basisscholen in de omgeving.

Op de scholen worden er dahliaknollen onder deskundige leiding in een kuubskist geplant. De kinderen leren wat een dahliaknol is, hoe de knol groeit, bloeit en verzorgt moet worden. Om een fleurig geheel te creëren worden de bakken gespoten met graffiti onder leiding van een professioneel graffiti artiest. De kinderen leren daarbij om een eigen ontwerp om te zetten naar de praktijk. De vaardigheden die daarbij komen kijken zijn van toepassing bij de bouw van een eigen creatie bij de kinder- en juniorcorso. De resultaten van de kleurige kisten zijn tijdens het corsoweekend langs de route en op het evenemententerrein te bewonderen.

De kinderen kunnen ook thuis zelf een dahlia planten, laten en groeien en bloeien. Alle kinderen hebben hiervoor dahliaknollen met een plant- en verzorgbeschrijving gekregen. Het proces wordt ondersteund door een leuk en educatief filmpje die is gemaakt door de juniorcommissie. Op deze manier leren de kinderen waar de dahlia’s voor de corso vandaan komen.

De juniorcommissie wil, door middel van de kinderactiviteiten, het Immateriële Culturele Erfgoed in de toekomst ook levendig houden. Wil jij volgend jaar met jou school ook meedoen met de workshops/ lespakketten die de Juniorcommissie op scholen aanbiedt? Meld je dan hieronder aan met jouw school!

Heb jij interesse om met jouw school mee te doen?

De juniorcommissie neemt graag contact met jou op over de mogelijke workshops en/of lespakketten:

Je hebt de mogelijkheid om 1 of 2 Dahlia bloembakken te plaatsen.

Deze kunnen door de leerlingen met graffiti gespoten worden onder leiding van een professioneel graffiti artiest.

Ook kunnen we een interactieve presentatie verzorgen over Corso Frederiksoord.

Kortom: inspirerende, creatieve en leerzame activiteiten die een welkome afwisseling in een schooljaar zullen zijn. Mail ons voor meer informatie of jouw school aan te melden.

Juniorwagens

Corso wil, door het aantrekken van juniorwagens uit de omliggende dorpen, een brug slaan tussen het kindercorso en de grote (volwassen) corsowagens. De juniorwagen is een kleinere wagen die gebouwd wordt door jongeren. Je kan hieraan meedoen wanneer je tussen de 12 en 24 jaar bent. Van Corso ontvang(en) jij/ jullie een onderstel in bruikleen en een bouwbudget bij Concordia Dieverbrug, te besteden aan bouwmaterialen voor jullie Corsowagen.

Samenwerking
Meestal is het bouwen van een wagen iets dat je samen met familie, vrienden en kennissen doet. Het maakt niet uit met wie, maar vaak geldt dat het makkelijker gaat met een groep. Als je met z’n allen samenwerkt, dan is het heel erg leuk om te doen.

Planning
Heel belangrijk is: begin op tijd! Een wagen bouwen is niet iets wat je even tussendoor doet. Je moet tijd hebben om er over na te denken, alles voor te bereiden en om te bouwen. Het beste is om al vóór de zomervakantie bezig te zijn.

Bouwtips
Om je zo goed mogelijk uit te leggen hoe je het beste een wagen bouwt, hebben we bouwtips op een rijtje gezet. Er gaat veel werk in zitten. Het is dus goed om deze handige tips mee te nemen zodat het sneller gaat en jullie wagen nóg mooier wordt.

Aanmeldingsformulier