Corso Frederiksoord

Meer jongeren bij Corso Frederiksoord

FREDERIKSOORD – 6 mei 2022 De Juniorcommissie van Corso Frederiksoord heeft een plan gemaakt om de jeugd nog beter te betrekken bij hun ‘gezelligste corso van Nederland’. Nieuw dit jaar: het Juniorcorso. Waarbij jongeren onder begeleiding van de Juniorcommissie en corsogroepen een mini-corsowagen bouwen. Ook de leerlingen van basisscholen in de gemeente Westerveld zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor Corso Frederiksoord. Corso Frederiksoord vindt dit jaar plaats op 10 en 11 september.

Sinds afgelopen december staat de corsocultuur op de UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed. Dat onderstreept het belang om volgende generaties onder te dompelen in het corsogebeuren. De organisatie gaat zich meer richten op jongeren van 12 tot 24 jaar, naast de huidige leeftijdsgroep van kinderen tot 12 jaar.

Jongeren bouwen mini-corsowagen

Onder begeleiding van de Juniorcommissie en bouwgroepen worden de jongeren uitgedaagd om een kleinere corsowagen te bouwen. Hiermee wil het corso een brug slaan tussen het Kindercorso en de grote corsowagens. Het nieuwe initiatief voor deze vaak ‘vergeten’ groep jongeren wordt breed gedragen. Dankzij subsidies van het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB Fonds en de gemeente Westerveld kan corso investeren in de benodigde materialen. Dus jongeren, willen jullie aan de slag met een corsowagen stuur dan een e-mail naar juniorcommissie@corsofrederiksoord.nl.

 

Scholen zijn enthousiast

De plannen van de Juniorcommissie zijn ook bij de basisscholen enthousiast ontvangen. Een aantal weken geleden ontvingen de Kievitshoek, de Hoekstee, de Vuursteen, de Bron, Ten Darperschoele en de Driesprong grote bakken die de leerlingen met hulp van een kunstenaar mochten pimpen. Na een heuse graffiti-workshop maakten de kinderen een eigen ontwerp, sneden dat uit en spoten het daarna met prachtige felle kleuren op de bakken. Een flinke klus, want het vergde veel creatief denkwerk en opperste concentratie. Maar, met succes. De eerste bakken zijn inmiddels klaar en met een resultaat om apetrots op te zijn!

Dahlia’s planten en verzorgen

In de gepimpte bakken gaan de leerlingen de dahliaknollen planten én zelf verzorgen. Hoe ze dat moeten doen, leren ze aan de hand van een mooi educatief filmpje gemaakt door de Juniorcommissie. Ook krijgen alle kinderen zelf een dahliaknol mee naar huis met daarbij een plantbeschrijving. De bakken zullen tijdens het corsoweekend te zien zijn; langs de mozaïekfietsroute op zondag 11 september.

Kindercorso

In september gaat de Juniorcommissie opnieuw langs de basisscholen om het Kindercorso te promoten. De kinderen kunnen zich tot en met woensdag 7 september opgeven om mee te doen met Kindercorso op zaterdag 10 september. Ook zijn er al leuke workshopideeën voor het komende schooljaar.