Corso Frederiksoord

Corso Frederiksoord telt af

FREDERIKSOORD – 31 AUGUSTUS 2022 Nog een paar dagen voordat Frederiksoord zich onderdompelt in het corsofeestgedruis. Met het thema ‘Corso 60 jaar – Vermaak oe’ viert corso eindelijk haar 60-jarige jubileum. Met maar liefst 10 corsowagens, 5 juniorwagens, 1 feeënwagen én het kindercorso. Corso Frederiksoord vindt plaats op 10 en 11 september. Naast de rondgang op zaterdagmiddag en -avond is er Flodderfeest met muziek van Stoot!, Bittersweet en dj Martijn. Op zondag is de mozaïekfietsroute met maar liefst 95 mozaïeken. Beide dagen is er kermis en nieuw dit jaar is het foodplein met foodtrucks en twee compleet aangeklede tenten. En, bij een jubileum hoort natuurlijk ook een spetterende openingsact! Mis ‘m niet: op zaterdagmiddag om 13.30 uur, voordat de corsowagens van start gaan.

De corsogroepen en juniorgroepen hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt aan hun corsowagens. Op vrijdagavond is de ‘Nacht van Frederiksoord’ en gaan de groepen aan de slag met de toefen en bloemen prikken. De onderwerpen van de wagens zijn heel divers. Van great barrier reef tot brandweerwagen, van camping tot boerenkinkels en van tijdmachine tot piratencultuur & vinyl. Ook bijzonder: de Mandenmakerij viert ook haar 60-jarige jubileum! In de optocht op zaterdagmiddag en -avond zijn de corsowagens in volgorde van ontstaan opgesteld, rijden ook versierde auto’s mee en zorgen de muziekkorpsen voor extra vertier en gezelligheid. ’s Avonds is het verlichte avondcorso met de feeënwagen, corsowagens en de juniorwagens. Ook met muziek van meerder muziekkorpsen. Langs het parcours staan de gepimpte en met dahlia’s gevulde bakken door de leerlingen van de basisscholen in Westerveld.

Juniorcorso

Nieuw dit jaar is het Juniorcorso, een brug tussen het kindercorso (voor kinderen tot 12 jaar) en de grote corsowagens. Vijf juniorwagens rijden het corsoweekend mee in de optocht. In de zomervakantie organiseerde de Juniorcommissie een heuse Masterclass op de bouwlocatie en met grote hulp van groep VVV. De kinderen vertelden eerst wat het onderwerp van hun wagen was en waarom ze voor dit onderwerp gekozen hadden. Daarna kregen ze uitleg over het maken van een corsowagen, van begin tot eind: een maquette maken, dan op schaal, het onderstel van de corsowagen nakijken, een constructie bedenken en vervolgens bepalen welke materialen je gaat gebruiken. Maar ook de toefen bedenken en de verhaallijn met figuranten erom heen maken. Vol enthousiasme en met een mooie dosis strijdlust gingen de kinderen aan de slag. Hoe bevestig je tempex, hoe prik je dahlia’s, hoe laat je een mozaïek het mooiste uitkomen. Ook mochten de oudere kinderen oefenen met lassen. Een leerzame avond waar kinderen (en ouders) veel vragen stelden.

Het Juniorcorso is mede mogelijk door het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB Fonds en de Gemeente Westerveld. Het Juniorcorso draagt bij aan een samenleving waarin jongeren van alle leeftijden en achtergronden hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Dit zijn de fondsen die het Juniorcorso ondersteunen.

Mozaïekfietsroute met een extra feestelijk tintje

Op donderdag starten de mozaïekgroepen met het prikken van hun borden. De mozaïekroute op zondag gaat langs 95 mozaïeken en andere creaties. Onderweg zijn er ook allerlei activiteiten voor jong en oud. Voor een hapje, een drankje of een verkoelend ijsje kunnen bezoekers onderweg terecht bij onze lokale horecaondernemingen langs de route. In de feesttent is muziek van dj Martijn en gelegenheid tot een drankje en een gezellig samenzijn na afloop van de mozaïekroute. Of om iets lekkers te halen bij een van de foodtrucks op het foodplein. De routekaart is te koop voor 5 euro p.p. inclusief een consumptie. Ook is er kans op een leuke prijs als je meedoet aan de puzzel op de routekaart.

Toegangskaarten met korting

Toegangskaarten voor het corso zijn in de voorverkoop verkrijgbaar met korting. Dat kan online.  Maar ook via onze verkooppunten: Autobedrijf Bovenkamp (Vledder), Cafetaria Family (Wilhelminaoord), Bats Uitzendburo (Nijensleek), Camping De Moesberg (Nijensleek) en Brasserie OER (Havelte). Aan de kassa hanteren we het reguliere tarief zonder korting.