Corso Frederiksoord

Informatie optocht

Middag- én avondcorso

Het Corsofeest bestaat elk jaar uit een middag -en avondcorso. Voorafgaand aan de optocht start het Corso Fredriksoord altijd met het Kindercorso.

Ieder jaar wordt de eerste corsowagen, de Feeënwagen, door de leerlingen van groep 7 en 8 van een basisschool uit de regio geprikt. Zij zullen het Corsofeest officieel laten starten om 13.30 uur door de corsowagens voor te gaan in de eerste ronde van het middagcorso.

Alle corsowagens, groot en klein, worden geprikt met kleurrijke dahlia’s van kwekers uit Vollenhove, Sint Jansklooster en Zundert. Traditioneel begint de eerste ronde van het middagcorso op de Molenlaan. Vanaf daar zal de ronde verder trekken over de Burgemeester Wijnoldyweg, de Majoor van Swietenlaan en via de Graaf van Limburg Stirumlaan weer terug op de Molenweg om zo de tweede ronde te beginnen.

Tijdens de route worden de corsowagens muzikaal begeleid door verschillende muziekkorpsen. Naast deze muziekkorpsen zijn de corsowagens omringd met figuranten, die vaak passend gekleed en geschminkt bij het thema van de betreffende corsowagen, een feestelijk geheel maken. Hierdoor wordt u als publiek meegenomen in de feestelijke sferen van de optocht.

Tegen de klok van 16.00 uur zijn de wagens allemaal twee keer rond gegaan en zullen de groepen zich gaan voorbereiden op het Avondcorso.

Vanaf 20.00 uur zal opnieuw de route van het middagcorso worden gebruikt om de corsowagens opnieuw hun twee rondes te laten rijden. Deze keer in het donker!
De figuranten en de muziekkorpsen dragen nu bij aan de magische sfeer die ontstaat door de kleurrijke verlichting op de corsowagens. Hierdoor krijgt het corso een totaal andere uitstraling die u ook zeker niet mag missen. Na afloop van de tweede rondgang bent u van harte welkom in de feesttent bij De Tuinen van Frederiksoord om nog even na te genieten van de avond.

Tijdens het corsoweekend kunt u op het feestterrein van De Tuinen van Frederiksoord een kijkje nemen of zelfs een kansje wagen op de aanwezige (mini)kermis.

Na afloop van de rondgang bent u van harte welkom in de feesttent bij De Tuinen om nog even samen na te genieten. In de feesttent is er muziek van dj Marthijn Teunissen. Op het parkeerterrein van De Tuinen bevindt zich ook de kermis.

Immaterieel Erfgoed

Het Corso Frederiksoord is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het initiatief hiertoe is genomen door de Corsokoepel. Immaterieel erfgoed kan alleen worden aangemeld voor het Netwerk door beoefenaars of direct betrokkenen. Met de aanmelding erkennen zij zelf hun cultuuruiting als immaterieel erfgoed.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat het Corso Frederiksoord aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet en heeft de aanmelding zichtbaar gemaakt op hun website.