Corso Frederiksoord

Bouwtips

We proberen je hieronder heel goed uit te leggen hoe je het beste een wagen bouwt. Er gaat veel werk in zitten. Het is dus goed om een aantal handige tips te krijgen zodat het sneller gaat en jullie wagen nóg mooier wordt.

Bijna altijd is het bouwen van een wagen iets dat je samen met familie, vrienden en kennissen doet. Het maakt niet uit met wie, maar vaak geldt dat het makkelijker gaat met een groep. Als je met zijn allen samenwerkt, dan is het heel erg leuk om te doen.
Heel belangrijk is: begin op tijd! Een wagen bouwen is niet iets wat je even tussendoor doet. Je moet tijd hebben om er over na te denken, alles voor te bereiden en om te bouwen. Het beste is om al vóór de zomervakantie bezig te zijn.

 

Ontwerp & Thema van de corsowagen

Het begin van elke mooie corsowagen is een goed idee. Ga eerst eens samen met elkaar om tafel zitten en maak een lijstje van mogelijke onderwerpen. Een onderwerp kan iets zijn waaraan je vaak denkt en dat je interessant vindt. Soms is het iets waarover jullie vaak praten, mee spelen of naar kijken, iets dat je erg ‘cool’ vindt. Vaak worden ook spreekwoorden of gezegden gebruikt of kan er begonnen worden met een grappige titel, die je dan omzet in een ontwerp.

Als je hierover goed hebt nagedacht, wordt het tijd om alles op papier uit te werken. Zo krijg je een beter beeld van wat je gaat doen en wordt het bouwen stukken gemakkelijker. Bovendien kun je het ontwerp ook aan anderen laten zien en adviezen krijgen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een maquette te maken. Een maquette is een voorbeeld van hoe je corsowagen er straks uit komt te zien maar dan in het klein.

Bijna alle grote wagenbouwers maken, voordat ze beginnen met bouwen, een maquette. Iedereen van de corsogroep kan dan zien hoe de wagen eruit moet komen te zien. Het is een mooi voorbeeld! Je kunt een maquette van klei maken, maar ook van papiermaché. Je begint dan met een ruwe opbouw van latjes, ijzerdraad, piepschuim etc. en daaroverheen plak je dan het papier-maché. Zodra dit droog is kun je het zelfs verven in de gewenste kleuren.

De juniorcommissie en groepsleiders van de volwassen wagens kunnen jullie hier ook mee helpen. Tijdens de “Masterclasses” die georganiseerd worden komen deze onderwerpen ook aan bod en kun jij alle vragen stellen die jij hebt!

Juniorcorso

Onderstel, Materiaal & Bouwen

Samen met jou bepalen we de afmeting van het onderstel wat jij van corso in bruikleen ontvangt, de minimale afmetingen zijn: 100 cm x 200 cm en de maximale afmetingen zijn 200 cm x 400 cm. Zodra we samen de afmetingen hebben bepaald wordt het onderstel gemaakt en binnen 2 weken staat die klaar om opgehaald te worden!

Wil je een corsowagen bouwen dan heb je daarvoor materiaal nodig. Onder materiaal verstaan we bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld hout, gaas, piepschuim/ tempex, karton, etc. Je hebt natuurlijk ook gereedschap nodig om dit materiaal te kunnen bewerken. Dit kan bijvoorbeeld een hamer, een zaag, een nijptang, een rolmaat, lijm, een viltstift, een mes zijn. Denk daar goed over na en verzamel dit voordat je begint te bouwen. Het is erg vervelend als je telkens moet stoppen omdat je iets niet in huis hebt gehaald. Bedenk wel dat sommige gereedschappen gevaarlijk zijn en beter door volwassenen gebruikt kunnen worden.

Nu begint het echte bouwen. Je hebt een beeld in je hoofd en een onderstel van corso in bruikleen ontvangen om op te beginnen. Het beste is om de eerste ruwe vormen in hout te doen. (Metaal is moeilijker om te bewerken en dan zul je moeten lassen. Metaal is echter wel sterker en dus beter voor lange, dunne uitsteeksels. Misschien ken jij, of anders je ouders, wel iemand die kan lassen. Begin er vooral niet zelf aan!) Dus, wat je nodig hebt als je de opbouw van hout maakt is: hout (niet te dun, niet te dik), spijkers van voldoende lengte, een hamer en een zaag.

Nog enkele aandachtspunten

Denk eraan dat er op je houten constructie nog (een laag tempex en) een laag dahlia’s moet komen. Dus in hout moet je vorm wat dunner zijn dan bedoeld. Houd er rekening mee dat een laag tempex, met bloemen op, erg veel kan wegen. Maak je onderbouw dus niet te licht. Hier en daar een grote steunbalk, tot op het frame van het onderstel, kan wonderen doen. Ook grote vlakken moet je ondersteunen door meerdere latjes, anders kan het piepschuim doorbreken onder het gewicht van de bloemen. Ook moet je nog niet te veel details gaan verwerken in de constructie. Die komen pas in het piepschuim. Let op de balans van de wagen. Kijk ervoor uit dat je niet al het gewicht aan één kant plaatst, want dan zal je wagen gemakkelijk kantelen en wordt het trekken van de wagen wel erg zwaar. Zorg dus dat je het meeste gewicht boven de wielen hebt.

Tempex

Nu het gedeelte met hout voorbij is komt het leukste gedeelte. Tempex kun je namelijk heel er goed bewerken. De mogelijkheden zijn ontelbaar. In tempex wordt de uiteindelijke vorm uitgesneden. Met een vijl en een zaag kom je al heel ver, ook een mes is handig. Je moet een beetje oefenen, maar al snel maak je heel handig eenvoudige vormen. Het tempex op je wagen bevestigen is vrij makkelijk: Hiervoor gebruik je spijkers. Maar, je zult al snel merken dat tempex niet vastzit met gewoon spijkers alleen. Je moet iets met een groter oppervlak gebruiken. (Een kroonkurk van een bierflesje is goedkoop en ideaal te gebruiken. Gewoon in het midden met een priem een gaatje maken, je spijker erdoor en kloppen maar).

Als je de details uitwerkt moet je er rekening mee houden dat er nog steeds een dahlia bovenop komt. Dahlia’s zijn ongeveer 2 à 3 cm dik. Dit moet je er vooraf bijrekenen. Een stift is handig in deze periode: Juist omdat er nog een laag dahlia’s bovenop komt, kun je zoveel aantekeningen maken op het piepschuim als je wilt. Begin maar te arceren, aan te kruisen en goede, dikke lijnen te zetten. Teken aan waar welke kleur moet komen. Hierdoor wordt straks heel duidelijk waar je welke kleuren dahlia’s moet plakken. Je kunt behalve tempex ook andere middelen gebruiken. Karton, gaas of plakband zijn ook heel goed bruikbaar.

Dahlia’s

Er zijn verschillende soorten dahlia’s die door de bloemencommissie gratis worden uitgedeeld. De beschikbare kleuren zijn afhankelijk van wat er is geplant. Weet dat blauwe, groene en bruine dahlia’s niet bestaan.

De dahlia’s die je nodig hebt voor je wagen moet je bestellen via het opgaveformulier, de bloemencommissie komt bij jullie langs om de kleuren en aantallen voor jullie wagen te bepalen en samen te bestellen.

Vrijdagmiddag 9 september staan de bloemen voor jullie klaar in de tent waar alle wagens worden geprikt. De bloemen worden aangeleverd in kratten. Willen jullie de lege kratten alsjeblieft ook weer terug brengen? Soms zijn nog niet alle bestelde bloemen binnen.

TIPS

•Denk bij alles aan de veiligheid. Of het nu om de zeer brandbare lijm of om een slordig weggelegd mes, schaar of zaag gaat.
•Houd rekening met de hoogte van je garage! Het is niet fijn als je de wagen af moet breken om naar buiten te komen.
•Heb je geen (overdekte) ruimte bekijk dan of je een afdak kan maken van een stevig stuk plastic.
•Werk altijd van ruw naar gedetailleerd over heel je wagen tegelijk. Je moet nog niet beginnen met de details in het tempex uit te werken als een deel van je wagen nog in ruwbouw staat.
•Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Vraag aan veel familieleden of ze een handje willen helpen.
•Als je voor de eerste keer meedoet raden wij je aan om nog je nog niet aan menselijke figuren te wagen (dan bedoelen wij niet kabouter plop, maar levensechte figuren).
•Heb je een corsowagen gemaakt waarbij het leuk is dat je als figurant (verkleed) meeloopt? Dit is absoluut geen must, maar kan het wagentje wel nét iets leuker maken. Misschien heb je wel een moeder, oma of familielid die graag kleding maakt.
•Ben je niet in de gelegenheid om een corsowagen te bouwen informeer dan eens bij je vriendjes of zij dat niet samen met jou willen proberen.
•Vergeet niet om wat lekkers, zoals iets te drinken en eten, aan je ouders te vragen voor tijdens de optocht.

Het “Juniorcorso” wordt o.a. mede mogelijk door bijdragen van verschillende fondsen. Het “Juniorcorso” draagt bij aan een samenleving waarin jongeren van alle leeftijden en achtergronden hun creativiteit kunnen ontwikkelen.